Albert ehrnrooth

Journalist & Cultural Commentator

TEFAF 2020

CORONAVIRUSET STÄNGDE VÄRLDENS STÖRSTA KONST- OCH ANTIKMÄSSA

Robert van Langh undersöker en skulptur av Giuseppe Piamontini (Samson och lejonet, 1713). Bild: Albert Ehrnrooth.
Robert van Langh undersöker en skulptur av Giuseppe Piamontini (Samson och lejonet, 1713). Bild: Albert Ehrnrooth.

I år kunde The European Fine Art Fair, som avkortas till TEFAF, hålla öppet i en vecka innan coronaviruset satte käppar i hjulet och konstmässan ställdes in fyra dagar tidigare än planerat. TEFAF organiseras årligen i Maastricht och detta var den 32:a upplagan. Sedan 2016 arrangeras också en mera anspråkslös version av mässan i New York.

TEFAF är världens största antik-, konst-, och designmässa sett till det totala värdet av alla föremål. Representanter och kuratorer från drygt 200 olika museer och många av världens förmögnaste privatsamlare besöker evenemanget för att fynda dyrgripar. Att gå omkring bland montrarna i Maastricht är en otrolig upplevelse, som att befinna sig på fyra olika museer samtidigt. Men alla dessa tiotusentals olika konstverk och artefakter måste först undersökas innan mässan öppnar. Hur går processen till?

TEFAF konstmässan är full av överraskningar. Bild: Albert Ehrnrooth.
TEFAF konstmässan är full av överraskningar. Bild: Albert Ehrnrooth.

Inslaget handlar om hur närmare 190 konstexperter går till väga när de bedömer varje föremål som är salu. Idag kan man med hjälp av tekniska medel och nya analysmetoder inom några minuter avslöja om ett konstverk eller en artefakt är förfalskad. Man kan också ganska snabbt fastställa om en målning, rustning eller möbel har restaurerats på fel sätt och konservatorn inte har använt tidsenligt material. TEFAF mässan installerar numera varje år ett mobilt laboratorium där man snabbt kan fastställa om ett föremål inte är så äkta eller så gammalt som etiketten påstår.

Medverkande intervjuobjekt:
David Edge, f.d. chef för Wallace Collections rustnings- och vapensamling Robert van Langh, huvudkonservator och ansvarig för naturvetenskaplig forskning vid Rijksmuseum, Amsterdam.

Klickar för att lyssna på programmet​

Wim Pijbes, f.d. chef för Rijksmuseum i Amsterdam. Numera bl.a. ordförande för TEFAFs jurykommitté,Professor Christopher Brown, f.d. direktör för Ashmolean Museum, Oxford.

På mina engelska bloggsidor hittar du flera texter om TEFAF

Detta inslag sändes i Svenska YLE radio i april 2020 (Kvanthopp) Ljudtekniker: Lindyanne

Follow me on Instagram

Find me on LinkedIn

Read my Blog

Contact Me