Albert ehrnrooth

Journalist & Cultural Commentator

Mitt eget toppmöte med Shimon Peres

Israels f.d president Shimon Peres t.h och redaktör Albert Ehrnrooth Bild: Albert Ehrnrooth
Israels f.d president Shimon Peres och redaktör Albert Ehrnrooth Bild: Albert Ehrnrooth

För en kort tid sedan avled Israels f.d president, nobelpristagaren Shimon Peres. Endast några månader före fick Albert Ehrnrooth en intervju med honom. Intervjun handlade inte om politik, utan om hur Shimons far Yitzhak räddades till livet av en australisk präst. Den historien kom Albert Ehrnrooth mycket tätt in på livet.

Så sent som i februari i år meddelade Shimon Peres sekreterare att vi kunde spika ett datum för min intervju med Israels f.d. premiärminister och president. Jag var minst sagt förvånad. Tre veckor tidigare hade Peres genomgått ett hjärtingrepp.

När jag läste att Peres hade tagits in på sjukhus var min första, själviska reaktion: där försvann min chans att intervjua en person som har gjort betydelsefulla avtryck i historien.

Legenden Peres

Shimon Peres (1923 -2016) var inte bara en legendarisk politiker, Nobelpristagare och Israels främste förespråkare av en tvåstatslösning. Han var dessutom (praktiskt taget) den sista levande länken med den judiska statens födelse.

Jag borde ha vetat bättre. Shimon Peres gav inte så lätt upp, han tänkte inte ännu dö. Det fanns alltför många oavklarade uppgifter att ta itu med. Jag pustade ut av lättnad, intervjun skulle bli av och mitt radioprogram var räddat. Samtidigt var jag ganska förvånad att Peres, trots sin bräckliga hälsa, ville ta sig tid för att intervjuas.

Det var uppenbarligen viktigt för honom att berätta historien om hur den australiske prästen Rex Dakers räddade hans far Yitzhak Perskis liv under kriget.

Yitzhak fick aldrig tillfälle att tacka pastor Dakers, men sjuttio år senare lyckades Shimon hitta australiensarens familj i Melbourne. Prästen som stoppade Yitzhaks avrättning var morfar till min fru och därför fick jag ett tillfälle att intervjua en man som 1994 fick ta emot Nobels fredpris.

Den australiske prästen Rex Dakers
Månaderna förflyter

Flera månader förflöt innan vi hittade ett datum som passade alla som var inblandade. Jag blev på nytt lite orolig när Peres sekreterare i en telefonkonversation antydde att vi inte skulle vänta för länge. Jag vågade inte fråga om hans hälsotillstånd hade förvärrats, men började följa med allt den israeliska pressen rapporterade om Peres.

Det är helt otroligt att tänka sig att Shimon Peres för bara två år sedan, vid nittio års ålder, ännu var Israels president. I den rollen åstadkom han mycket för att försöka förbättra landets ganska dåliga politiska rykte. Efter sin avgång ägnade Peres mycket tid åt att agera som ett slags goodwillambassadör.

Han var en ivrig förespråkare för Israels högteknologi och han gav aldrig upp hoppet om fred med araberna. Man kan nog påstå att han livet ut förblev Israels främste fredsmäklare. Shimon Peres hade inte minsta tanke på att vila på sina lagrar.

Peres start up blev en nation

I juni flög jag till Ben Gurions internationella flygplats som är uppkallad efter Israels landsfader. Det påminde mig om att Shimon Peres var hans skyddsling och om det inte vore för David Ben-Gurion är det inte sagt, att Peres skulle ha blivit vad han blev. Palestina var på 1940-talet för de unga sionisterna ett pionjärsamhälle och man fick ibland bokstavligen kämpa för sitt liv.

På vägen in till Tel Aviv ser man många byggnadskranar och det är uppenbart att Israel fortfarande är en ‘start up nation’. Pionjärandan lever kvar och landet kan idag stoltsera med flera av världens mest innovativa företag inom data- och biomedicinska branschen.

Shimon Peres var själv med om att ‘start up’ en helt ny nation. Mot slutet av min intervju mindes han pionjärandan, de starka banden till jorden. Peres tyckte själv att han inte växte upp i ett land, utan i en dröm.

Programledare och manusförfattare: Albert Ehrnrooth Ljudbild: Lindyanne

Del 1

Del 2

Del 3

Follow me on Instagram

Find me on LinkedIn

Read my Blog

Contact Me