MARSKEN OCH DEN BRITTISKA BULLDOGEN,
den varma vänskapen mellan kommande fienderna Mannerheim och Churchill
Mannerheim klädde sig gärna som en engelsk gentleman. Hans världsvana, aristokratiska manér och sarkastiska humor hade i hög grad en brittisk prägel.
Vi besöker dessutom Beethovens födelsestad och första hem i Bonn. Jag vill också komma underfund med om Beethoven döljde sina politiska avsikter i musiken. Kan det vara en av orsakerna varför hans tredje och nionde symfoni så ofta har utnyttjats för politiska och framförallt nationalistiska ändamål?
‘Ludwig Van’ skrev tydligen också musik som kan inspirera till fruktansvärda våldsdåd, om vi får tro författaren Anthony Burgess roman ‘A Clockwork Orange’ och Stanley Kubricks filmatisering av verket.
Programmet betonar att Mannerheim och Churchill hade mycket gemensamt, inte minst deras bakgrund.
Medverkande: Professor Henrik Meinander, Mannerheimmuseets kurator Kristina Ranki och Katherine Carter, kurator för Chartwell (Winston och Clementine Churchills hem i Kent)
Mannerheim träffade Churchill första gången i oktober 1919 för att smida planer för att kväsa boljevismen i Ryssland. Mötet, som ordnades 1936 av Ossian Donner, Finlands första sändebud i London, hade en mer privat karaktär och ledde till en varm bekantskap. Det är uppenbart att Churchill respekterade Mannerheim och att han, liksom många andra britter, sympatiserade med Finland under Vinterkriget. Churchill skulle möjligtvis – om han i december 1939 hade varit premiärminister – ha bistått Finland med trupper. Sommaren 1941 visade Churchill i ett privatsamtal förståelse för Finlands besvärliga situation.
Del 1
Del 2
Del 3
Del 4
Svenska YLE (Finlands rundradio)
Manus och programledare:
Albert Ehrnrooth
Ljudtekniker: Lindyanne