Albert ehrnrooth

Journalist & Cultural Commentator

BERNSTEIN, AMERIKAS FÖRSTE MAESTRO

Leonard Berstein 1955 Gordon Parks The LIFE Picture Collection

När Leonard Bernstein 1957 utnämndes till chefsdirigent för New York Philharmonic Orchestra var han den första amerikanskfödde musikchefen för en ansedd symfoniorkester.

Bradley Cooper regisserar och spelar dirigenten, musikpedagogen och kompositören Leonard Bernstein (1918-1990) i Maestro.

 

Det Oscartippade dramat fokuserar främst på Bernsteins komplicerade äktenskap med den costaricanska skådespelaren Felicia Maria Cohn Montealegre (Carey Mulligan). Bradley Coopers film fokuserar främst på parets udda kärlekshistoria. Bernstein var gay, men det förhindrade inte att han även älskade Felicia och de fick tre barn. Men Bernstein var öppet flirtig i umgänget med unga män och det ledde till slut till parets uppbrott.

Medan filmen främst riktar in sig på Bernsteins privatliv hamnar hans musikaliska insatser lite för mycket i skymundan. Bernsteins politiska engagemang kommer inte alls på tal. Bradley Cooper är, trots sin hårt kritiserade protes-näsa, mycket trovärdig. Carey Mulligan som spelar hans hängivna men lidande hustru är också utmärkt.

För fem år sedan intervjuade jag Humphrey Burton, som  lärde känna Bernstein mycket väl. Burton filmade över hundra konserter med Bernstein som dirigent, gjorde flera dokumentärer och skrev även en biografi om maestron.

Bernstein var ett universalgeni: en mångsidig dirigent, utomordentlig även som pedagog och en begåvad pianist som dessutom skrev den bästa musikalen någonsin –West Side Story.

Maestro visas på Netflix.

Läs min recension av filmen Maestro, som publicerades i Hufvudstadsbladet, här.

Ursprungligen gjordes denna podd för Sveriges Radios P2 (Musikrevyn).

Detta är en uppdaterad version med korta musikaliska inslag.

Follow me on Instagram

Find me on LinkedIn

Read my Blog

Contact Me