Albert Ehrnrooth | | Journalist

VENOM, KILLER AND CURE

Images © Trustees of the NHM, London

Giftiga djur orsakar årligen runtom i världen mer än 100.000 dödsfall. Dessutom drabbas varje år 400.000 människor av bestående skador vilket ofta leder till att offret inte längre kan försörja sig.

På Londons monumentala Natural History Museum (NHM) pågår det för närvarande en utställning om djurgifters förmåga att döda och bota. Vi har blivit skickliga på att utnyttja djurgifters medicinska förmågor. Substanser i många olika djurgifter har visat sig vara ytterst effektiva smärtstillande medel. Somliga djurgifter har t.o.m. en förmåga att rädda människoliv. Djurgifters peptider och proteiner brukar verka snabbt och har en förmåga att angripa mycket specifika molekyler. Därför är de potentiellt idealiska som läkemedel.

Coastal Taipan. Bild: Chloe Kembery. Images © Trustees of the NHM, LondonCoastal Taipan. Bild: Chloe Kembery. Images © Trustees of the NHM, London.

I inslaget får vi också höra hur man mäter giftighet och varför måttet kallas Lethal Dose 50 (LD50). Kuratorn för utställningen förklarar varför somliga djur, som den australiska kisttaipanen, behöver så otroligt höga doser gift.

De finns tre olika typer av giftiga djur. En del använder gift som en försvarsmekanism. Men många djur använder gift främst för att fånga byten. Sedan finns det också en del arter som använder giftet för att både skydda sig och för att jaga.

Harvester Ant. Bild: Chloe Kembery. Images © Trustees of the NHM, London.Harvester Ant. Bild: Chloe Kembery. Images © Trustees of the NHM, London.

Jag talar i inslaget med Ronald Jenner som är utställningens kurator. Han är också aktiv forskare i toxikologi på NHM och expert på ryggradlösa djur.

Utställningen Venom: Killer and Cure pågår på Natural History Museum fram till 13 maj 2018.

Programledare och manusförfattare: Albert Ehrnrooth || Ljudbild: Lindyanne

www.albertehrnrooth.com

Back to top